Det vanligaste jobbet i Stockholm är sedan några år tillbaka programmerare. Företagen skriker efter fler utbildade eller erfarna programmerare. Även för dig med IT-intresse men utan kunskap om programmering finns det goda chanser om du kan visa att du lärt dig lite på fritiden och har drivkraften att lära dig mer.
Hur man snabbt lär sig programmering
Det går att snabbt lära sig programmering och bli en programmerare. Bland annat så har Academy startat en intensivutbildning på 3 månader där de skolar om frisörer till programmerare. Det finns fler liknande exempel där man utbildas 12 timmar om dagen 7 dagar i veckan under 10-20 veckor och sedan har ett garanterat arbete som programmerare via exempelvis Academic Work. Vi har skrivit ett inlägg om hur du på tre månader kan lära dig programmering och få ett fast jobb om du är intresserad av det.
Bästa utbildningen för att bli programmerare / utvecklare
Det allra bästa utbildningarna för att bli programmerare är antagligen att läsa ett universitetsprogram, exempelvis Datateknik, civilingenjör, 300 hp på KTH eller Linköpings universitet. På ett sådant 5-årsprogram kommer du studera matematik i drygt ett år, lära dig både grunder och avancerade metoder för programmering, systemvetenskap, databaser, nätverk och mycket mer.
Att studera fem år är inte för alla och för den som är intresserad av en liknande men kortare variant så finns Datateknik, högskoleingenjör, 180 hp också på KTH. Men även det kan vara för krävande eller svårt att komma in på och då finns det fler andra alternativ.
Bra KY- och YH-utbildning för att bli programmerare
Det finns flera bra KY-utbildningar och YH-utbildningar runt om i landet som gör dig till programmerare eller utvecklare som det heter. En sådan är Nackademin i Nacka som har flera intressanta utbildningar inom IT att välja på, bland annat en intensivutbildning som gör dig till en React.JS-utvecklare med start hösten 2019.
För en längre lista på YH-utbildningar inom programmering kan vi tipsa om YHutbildningar.se.
Vad tjänar en programmerare?
Enligt Unionen så tjänar en systemutvecklare under 2019 mellan 32 000 och 42 000 kr vid en lägre svårighetsnivå, det vill säga någon som nyss börjat arbeta som programmerare. När man fått lite mer erfarenhet så är lönen oftast mellan 37 000 och 46 000 kr men det finns även fackanslutna med högre löner än så enligt Unionen. Vid den högsta erfarenhetsnivån är lönen oftast mellan 43 000 och 55 000 kronor. Läs mer på Unionens hemsida.
Min personliga erfarenhet är att dessa siffror stämmer rätt väl i Stockholmsområdet. Bor man i en mindre stad kan det säkert vara några tusen kronor lägre per månad.